Rio de Janeiro 2016, um mondo novo e exclusivo

Over de sociale neveneffecten van een mega-evenement

Roberto Carlos, gekend  als ‘The King’ in zijn land en daarbuiten, zingt over de passie, de vriendschap, de vreugde en de vrede die de spirit van de Olympische Spelen 2016 in gaststad Rio de Janeiro (Brazilië) ademt: “When I’m here I witness this beautiful time. Looking at you. Feeling the same excitement. The friends I have made. The longing I feel as I leave. And sometimes I let you see my tears of happiness. But I’m here witnessing this beautiful time. For you the excitement continues. At peace with life and what it brings me. The fate that makes me so optimistic when I laughed or cried. What really matters is the excitement I witnessed” – Our excitement can transform the world.

Kan de entertainmentroes van deze Spelen de wereld veranderen? Ze vinden voor het eerst in een Zuid-Amerikaans land plaats waar eerder al andere grote evementen plaatsvonden zoals het WK Voetbal 2014. De Spelen mogen organiseren kan een boost voor de economie, het toerisme, het imago, de sportbeoefening van het organiserende land betekenen, maar Rio,  internationale stad  van een zich ontwikkelend BRICs –land blijkt toch met ernstige moeilijkheden te kampen. Mo* spreekt over  ‘De Spelen van de uitsluiting’ . Of het motto ‘Um mundo novo’ dus voor alle inwoners van Rio geldt is zeer de vraag. De rij desastreuze meldingen in de pers lijkt niet te overzien: zwaar vervuild water, de zeilvenue die instort, zakjes cocaïne met officieel Rio 2016-logo op straat rondgestrooid als snoepzakjes, het zikavirus nog niet helemaal onder controle, een Nieuw-Zeelandse atleet gekidnapt, de stad gemilitariseerd, Australische atleten bestolen, de Russische dopingaffaire, de accommodaties van de atleten nog niet afgewerkt waardoor sommigen besloten eigen werklui aan het werk te zetten om ‘de losse eindjes’ af te werken, de organisatoren van de Spelen geven deadlines voorrang op het leven van 12 bouwvakarbeiders die omkomen door werken onder tijdsdruk in slecht beveiligde omstandigheden, protest in Rio dooft de Olympische vlam, er wordt een agressieve gentrificatiepolitiek gevoerd die arme burgers verdrijven uit hun buurt, politie in Rio heeft dit jaar al 100 jongeren vermoord, om te eindigen met de alles slaande kop dat ‘Rio het voortbestaan van de Spelen bedreigt’. Het zijn de landeigenaars, de projectontwikkelaars en de veiligheidsfirma’s die beter worden van de Spelen niet de miljoenen inwoners, lezen we. En dat steden als Rio, worden uitgekozen omdat er ‘mechanismen voor corruptie bestaan die het zakenleven vergemakkelijken’. Ernesto Paes, burgemeester van Rio ergert zich aan deze ‘overdreven’ kritiek in de (inter)nationale pers. Maar sociale activisten en academici wijzen erop dat de meeste nieuwe wegen en transportverbindingen naar de rijkere wijk Barra Tijuca gaan waar zijn campagnesponsers hun projecten hebben.Maar er is ook een groepje inwoners van de sloppenwijk Vila Autódromo  dat niet week voor de hoogbouw; ze stapten naar de rechtbank, wonnen en kregen een kleine nieuwe bungalow. En de Belg Pol d’Huyvetter, stichter van RevoluSolar voorziet favela’s van betaalbare zonnepanelen en dus van zuinige energie. De handbalarena zal na gebruik afgebroken en hergebruikt worden voor de bouw van vier scholen verspreid over de stad. Het blijft echter weinig vergeleken met de megalomane infrastructuurprojecten die niet meteen door de gewone burger in gebruik zullen kunnen genomen worden

Een overwegend somber startbeeld dus, een gemist showcasemoment zou je kunnen zeggen maar de entertainmentmolen wordt morgen op gang getrokken en de atleten die zich jaren op het sportevenement der sportevenementen voorbereidden willen zich meten, al lieten ook velen het afweten en niet omwille van het zikavirus, zo meent de organisator van de Spelen Carlos Nuzman, maar omdat er geen geldprijzen verbonden zijn aan de medailles. “Rio is delivering an enormous benefit to the future of the Olympic Games,” aldus Nuzman. Wat dat enorme voordeel is, moeten we nog even afwachten. Het lijkt neer te komen op een ‘reduced scale’ van de Spelen en ‘moving from a sport-based to an event-based programme’ waarmee Rio op de lijn zit van de Agenda 2020 van het IOC.

Our excitement can transform the world, laat de  Olympische Zomerspelen van de XXXIe Olympiade van start gaan.

Aan alle Belgische atleten ‘Laat de sportieve prestaties blinken’: www.teambelgium.be

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

3 gedachten over “Rio de Janeiro 2016, um mondo novo e exclusivo”

    1. En wat ik in een artikel in LeMonde vandaag las. Die Olympische sites verwaarlozen nadien zo erg, worden niet meer gebruikt. Wat doen die steden in ontwikkelingslanden zichzelf toch aan door te kandideren voor dergelijke evenementen. Veertien dagen glamour ten koste van zoveel onopgeloste armoedeproblemen.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: