
De geografische ligging van Raeren wordt bepaald door het Hertogenwoud in het zuidoosten van het grondgebied van de gemeente. Het Hertogenwoud vormt zelf de noordoostelijke rand van het beschermd natuurgebied de “Hoge Venen”. Ook op het grondgebied van de gemeente Raeren vinden we enkele delen van dit voor Europa unieke hoogveengebied. Geologisch gezien behoren de dorpen Hauset en Eynatten tot het “Land van Herve” en moeten we Raeren veeleer onderbrengen bij het “Ardens Massief”.

Het weidelandschap tussen de verschillende dorpen wordt gekenmerkt door heggen en de beken Iter, Periol en Göhl, die zich doorheen het landschap slingeren. Vooral in Raeren is nog duidelijk de vroegere structuur met buurtschappen van het uitgestrekte dorp met zijn verspreide bewoning te zien. Tussen de vroegere nederzettingen lopen talrijke, goed onderhouden voetpaden, die voor een snelle en gemakkelijke wandelverbinding zorgen. Die veldwegen worden vandaag als wandelpaden gebruikt. De verbindingswegen zijn voor het grootste deel bebouwd, maar bieden op veel plaatsen een mooi uitzicht op het achterliggende, heuvelachtige weidelandschap.

Elk jaar vindt er gedurende het tweede weekend van september (het Open Monumentenweekend ) aan de burcht – tevens Töpfereimuseum – een grootse EU-regio Keramiekmarkt plaats.

De Burcht, Huis Zahle Pohl en het gebied tot de Mühlenstraße behoren tot het buurtschap Born; het vormde de oorsprong van Raeren, eigenlijk “Alt Raeren”. Van de in totaal 28 pottenbakkers die hier leefden, woonden er ten tijde van de hoogconjunctuur van de pottenbakkerij, in Born alleen al 10.

Bron: Recreatieve wandelroute: Raerense luswandeling ‘Rund um Born’
Dat gaan we onthouden!
LikeGeliked door 1 persoon
Wondermooie reportage!!
LikeGeliked door 1 persoon