Doornroosje nog niet helemaal wakker gekust

Over de ontdekking van een stukje DG Kulturerbe

Kastanjedreef – Knoppenburg, Neudorf (B) – foto: frie peeters

Op weg van Raeren naar Eupen via de Neustraße, stopte ik even in buurtschap Neudorf, waar zich volgens de toeristische gids nog een burcht bevond. Groot was mijn verbazing toen ik de lange kastanjedreef inliep en er zich een  aard sprookjesslot  aan het gebladerte onttrok, omgeven langs de zuidwestelijke zijde door weidse landerijen. De oorspronkelijke naam was “Hof auf der Heyde”, maar het gebouw dat in de 16de eeuw ontstond, dankt zijn huidige naam aan de twee knopvormige uientorens, die later werden toegevoegd.

Schloss Knoppenburg (noordwestzijde), Neudorf (B) – foto frie peeters

Het imposante slot is in u-vorm gebouwd: een hoofdgebouw geflankeerd door bijgebouwen met twee grote hoektorens (zwiebeltürme) en twee kleine entreetorens. Er werd blijkbaar een eigenaar gevonden die het goed een nieuwe toekomst wil geven. Maar de restauratiepremies  worden niet zomaar toegekend. Het heeft vaak veel voeten in de aarde voor een monument de status ‘beschermd’ krijgt,  terwijl monumenten niet alleen fascinerende verhalen te vertellen hebben maar ook de levende getuigen zijn van de geschiedenis. In het geval van Knoppenburg kregen zowel gebouw als landschap die status toegekend. Het middelste gebouw, het herenhuis (19de eeuw) in classicistische stijl, kreeg sinds 2010 een grondige renovatie. De zijvleugels (16de eeuw) moeten blijkbaar nog even op hun beurt wachten. Het hele domein is 46 ha groot en omgeven door prachtige natuur. Een mooie gelegenheid om bij  verdere deskundige restauratie de verbeelding aan het werk te laten en ons misschien éénmaal per jaar even binnen te laten gluren om te bewonderen hoe de eigenaar zijn schone slaapster  weer wakker wist te kussen.

Schloss Knoppenburg (zuidwestzijde), Neudorf (B) – foto: frie peeters

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Doornroosje nog niet helemaal wakker gekust”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.