Muziek en beeld: een symbiose | prof. dr. Mark Delaere | VAM

Beelden verwijzen doorgaans naar de werkelijkheid, tonen meestal niet. Bovendien kan je muziek beluisteren met de ogen toe. Op het eerste gezicht lijken muziek en beeld elkaar dus uit te sluiten. Tijdens deze lezing presenteerde prof. Delaere desondanks een typologie van vruchtbare relaties tussen muziek en beeld. De voorbeelden komen uit de klassieke muziek, in de ruime betekenis van het woord (van de middeleeuwen tot vandaag).

Voorbeeld van Augenmusik in hartvorm in het liefdeslied ‘Belle, Bonne, Sage’ van Baude Cordier, Franse componist en harpspeler uit de vroegrenaissance – bron: wikipedia

Achtereenvolgens besprak prof. Delaere de beelddimensie van partituren, de opera als multimediale kunstvorm, het fenomeen van de synesthesie in de muzieknotatie, de programmamuziek als verbinding van muziek met een buitenmuzikale werkelijkheid zoals in de Moldau van Bedřich Smetana (1824-1884) of  Pictures at an Exhibition van  Modest Mussorgski (1839-1881), het concert als totaalervaring en enkele nieuwe ontwikkelingen in de muziek sinds 1950 zoals het instrumentaal theater, het gebruik van bewegingssensoren, de combinatie van muziek met video, en de zogenaamde live video.

Aan de hand van een heldere en goed gedocumenteerde presentatie werden we door de geschiedenis van het verband tussen muziek en beeld geleid en geconfronteerd met toch wel erg verrassende nieuwigheden. Een samenvatting van de voordracht met literatuursuggesties vindt u hier .

Mark Delaere (°Brussel, 1958) is gewoon hoogleraar Musicologie aan de KU Leuven. Hij studeerde musicologie en filosofie aan de Leuvense universiteit, en notenleer, harmonie, contrapunt, klarinet en kamermuziek aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Antwerpen en Brussel. In 1988 promoveerde hij tot doctor in de musicologie en doceerde in Berlijn, Philadelphia en Los Angeles. Prof. Delaere onderzoekt en doceert over muziek uit de 20ste en 21ste eeuw, en probeert daarbij historische, muziekanalytische, esthetische en muziektheoretische aspecten op elkaar te betrekken. Hij was gedurende 20 jaar artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant.

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Muziek en beeld: een symbiose | prof. dr. Mark Delaere | VAM”

    1. Notenleer, vlot noten kunnen lezen en een instrument bespelen (blokfluit) 🙂 bleef op secundair niveau steken bij gebrek aan oefening. De lessen muziek beluisteren uit die dagen bracht ik wel geregeld in praktijk en hielpen me genieten van klassieke muziek: een woordenloze, universeel te genieten kunst.

      Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: