Nieuwsgedichten 2016

gedicht5

De voorbije weken is VRT Nieuws op zoek gegaan naar het Nieuwsgedicht van 2016. Uit een recordaantal inzendingen heeft een vakjury vijf gedichten geselecteerd. Hier kunt u lezen welke gedichten de laatste ronde hebben gehaald en kunt u nog voor de laatste gedichten uw stem uitbrengen. Gedurende 24 uur kunt u een gedicht liken. 1 like komt overeen met 1 stem. De virtuele stemming wordt afgesloten van zodra er een nieuw gedicht wordt gepubliceerd. Oftewel de likes gegeven na 12 uur ’s middags van de dag nadien zijn niet meer geldig. De stem van het publiek telt voor 50 procent. Uw stemmen worden bij de punten van de jury.geteld. Maandag 26 december wordt dan de winnaar van Het VRT Nieuwsgedicht 2016 bekendgemaakt.

Het Spook uit het bovenstaande gedicht verwijst niet naar de voortvluchtige dader van de terreuraanslag in Berlijn waar de krantenkoppen het vanmorgen over hebben. Berlijn gaat door de nachtmerrie die we sinds 22 maart jammer genoeg goed kunnen invoelen. Toch houdt het gedicht er verband mee. Het heeft het over de problematiek van de terreur en de oorlog die een volksbeweging op gang heeft gebracht naar het zogenaamde arcadisch, pastorale paradijs Europa waar men de willkommenskultur niet overal hetzelfde hart toedraagt. Ook de andere gedichten Onderwaterkunstenaars, Ode aan die ochtend, De radio en Vertrouw  zijn cynisch, sarcastisch en bitter van toon. De dichters laten zich duidelijk raken door de nieuwsfeiten en verwerken hun verdriet tot een grimmige satire.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

3 gedachten over “Nieuwsgedichten 2016”

  1. Ik heb ook een gedicht ingestuurd. Net buiten de top vijf, stond in een mail van de redactie. Het was korter, simpeler en hoopvoller dan de laureaten. Ik kan moeilijk kiezen tussen deze vijf. Welk heeft jouw voorkeur?

    Geliked door 1 persoon

    1. Proficiat, zeg! Een keuze maken tussen de vijf is idd moeilijk. Er is voor elk wel wat te zeggen. ‘Spook’ geniet mijn voorkeur, ‘De radio’ heeft een erg expressieve drive, ‘Ode aan die ochtend’ stelt de solidariteit van 22 maart centraal en is minder bitter en ‘Onderwaterkunstenaars’ verbindt het thema van de drenkeling-vluchteling, de sportzwemmer en het collectieve bewustzijn op een originele manier, vind ik.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: