Op zoek naar Utopia in M – Leuven*****

Familieportret van Sir Thomas More door Rowland Lockey, naar Hans Holbein de Jongere, 1593 – 3de v.l.n.r. Sir Thomas More met de gouden ambtsketen van Lord Chancellor, een keten van S’en (Spiritus Sanctus) met Tudor-roos hanger .

Nog één week kan de bezoeker naar de tentoonstelling Op zoek naar Utopia in het M-Museum in Leuven. De stad, de universiteit, het museum, de Vlaamse Gemeenschap en last but not least Koningin Mathilde, de gedroomde ambassadrice voor dit project, maakten er een topevenement van, zo lazen we in de pers. Zeven jaar voorbereiding vergde het. Dit huzarenstukje wilden we dan toch echt niet missen en dus trokken we, drie oud-germanisten van KU Leuven, naar Leuven en maakten er een blij-weerzien-daguitstap van. Samen lunchen in Notre Dame/Quasimodo aan de Grote Markt en dan naar het M-Museum aan de L. Vanderkelenstraat waar we ondanks de grote drukte aan de ticketbalie, dankzij onze reservatie online, via de fastline meteen de audiogids konden afhalen en beginnen aan het bezoek.

Nog nooit werden in Leuven zoveel meesterwerken samengebracht. Het is een uitgepuurde selectie van schilderijen, wandtapijten, sculpturen, tekeningen, wetenschappelijke instrumenten en miniaturen. Ze vertellen allen het verhaal van de mens die vijfhonderd jaar geleden koortsachtig op zoek ging naar Utopia, naar een betere wereld. De tentoonstelling steunt op drie stevige pijlers: ze biedt een staalkaart van Vlaamse Meesters, toont topwerken die nooit eerder samen te zien waren én ze bevat een grote diversiteit aan objecten. – Museum-M

Wie was More? Wat was zijn relatie met Erasmus? Wie was Pieter Gillis? Waarom schreef More zijn Utopia? En hoe werd Dirk Martens in Leuven de drukker van dit gouden boekje dat de wereld veroverde? Antwoord op deze vragen, een overzicht van de opbouw van deze uitzonderlijke tentoonstelling, foto’s van de topstukken, reportages over de evenementen, doorverwijzingen naar nog meer tentoonstellingen zoals die in de universiteitsbibliotheek, tips om een dag uit in Leuven te plannen dat alles biedt de goed gedocumenteerde website The Future is More – 500 jaar Utopia –Leuven.
Na ons bezoek bleven we nog wat napraten in  brasserie Den Beiaard aan het Ladeuzeplein. Het portret van Thomas More uit de kunstcollectie van koningin Elisbeth II, het Familieportret van de familie More en dat van Lady More, het Schuttersfeest waarop te zien is hoe niet iedereen toegang heeft tot de utopische tuin, de prachtige gobelins, de meticuleus gerestaureerde Besloten Hofkens, de distopie-schilderijen, de Mappamundi van Pierre Desceliers op perkament uitgetekend voor de Franse koning, Jan Gossaerts jonge Deense prinses met het armillarium op zijn kop, de uur- en kalenderwijzerplaat , de originele Leuvense armillaria uit de 16de eeuw … We waren het erover eens: het is ontegensprekelijk een fascinerende tentoonstelling die je onderdompelt in het wereldbeeld van de 16de eeuw waaraan visionairen als Thomas More een nieuwe impuls gaven die tot op vandaag actualiteitswaarde heeft.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Op zoek naar Utopia in M – Leuven*****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: