Awater Poëzieprijs voor ‘Ontsnappingen’ van Eva Gerlach

De 9e Awater Poëzieprijs gaat naar P.C. Hooft-prijslaureaat Eva Gerlach voor haar bundel Ontsnappingen! Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en –bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

Aan het eind van de Poëzieweek sleept Eva Gerlach, ook genomineerd voor de Herman De Coninckprijs 2017, deze prijs in de wacht. Ontsnappingen (2016) is het tweede deel in de drieluik  Labyrint (De Arbeiderspers), eerder verscheen Kluwen. Voor het schrijven van het drieluik ontving Gerlach beurzen van het Letterenfonds.

Uit het Juryrapport van de Herman De Coninckprijs 2017: Bij Gerlach blijft geen enjambement of ellips zonder effect. Ondanks (of misschien juist dankzij) dat technische raffinement is ‘helderheid’ een van de opvallendste kenmerken van Gerlachs gedichten. Er blijft in deze poëzie evenwel altijd iets te raden over, wat de verdienste is van de subtiliteit van Gerlachs stilistische repertoire. Juist door de bijzondere combinatie van helderheid en mysterie blijft de bundel Ontsnappingen lang spoken in het hoofd van de lezer – temeer omdat het hier poëzie betreft die de gruwelijkheden van oorlog weet te vangen vanuit een kinderlijk perspectief dat nooit sentimenteel wordt. Met name de slotreeks ‘geen ding’ acht de jury van een zeldzame kracht. 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: