
Naar aanleiding van haar Patroonsfeest – sinds vorig jaar niet meer op het feest van Maria Lichtmis (2 februari) maar op de eerste woensdag na de lesvrije week aan het einde van het eerste semester – reikt KU Leuven jaarlijks een aantal eredoctoraten uit aan personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Tijdens de viering op woensdag 15 februari 2017 worden dit jaar vier eredoctoraten uitgereikt, waaronder één gedeeld tussen de professoren Allison en June.
Wie is wie? (v.l.n.r.)
De toekomst van patiënten met kanker kan een stuk rozer kleuren dankzij professor James P. Allison (1) en professor Carl H. June (5). De twee immunologen – de eerste verbonden aan University of Texas, de andere aan University of Pennsylvania – ontketenden een revolutie in de behandeling van kanker, waarbij ze het immuunsysteem van de patiënt inschakelen als krachtig wapen. Junes team slaagde er als eerste in om T-cellen, de dirigenten van het immuunsysteem, genetisch te modificeren zodat ze de kwaadaardige ziekte in de patiënt trefzeker kunnen herkennen en aanvallen. Allison ontrafelde dan weer de ingebouwde remmingsmechanismes van T-cellen en ontwikkelde middelen om die uit te schakelen. Zo wordt het immuunsysteem actiever in alweer het herkennen en aanvallen van kankercellen. In 2013 riep Science hun verwezenlijkingen in de kankerimmunologie uit tot Breakthrough of the Year. Allison benadrukte daarbij dat hun inzichten moeten leiden tot resultaten in het ziekenhuis. “It is important to not just use your knowledge for the joy of learning and knowing something”, zegt hij, “but to help people too.” Promotor van het eredoctoraat is professor Peter Vandenberghe, copromotor is professor Peter Carmeliet. Interview eredoctores: Binnenkort zullen we veel kankers weten te verslaan
Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager (2) [voorheen Deense politica Radikale Venstre, BK] voert een daadkrachtig beleid inzake mededinging en staatssteun binnen de Europese Unie. Zo onderzoekt ze het marktgedrag van bedrijven als Google, Apple, Starbucks en Fiat en aarzelt ze niet om maatregelen te nemen als dat nodig is. Dankzij haar visie en beleid slaagt Europa erin de Europese markt en markttoegang open en transparant te houden. Eurocommissaris Vestager heeft ook bijzondere aandacht voor de ethische dimensie van het gedrag van bedrijven en overheden. Promotor van het eredoctoraat is professor Koen Debackere. Artikel in De Standaard: Het domste wat je kunt doen is Vestager onderschatten.
Vijfhonderd jaar na het begin van de Reformatie in oktober 1517 kent KU Leuven een eredoctoraat toe aan professor Theodor Dieter (3). Hij is specialist in de Lutherstudie en de reformatiegeschiedenis, en spilfiguur in de dialoog tussen katholieken en lutheranen. Hij maakte vooral naam met zijn inzichten in het intellectuele profiel van de jonge Luther, waarbij Aristoteles en de scholastieke wijsbegeerte een belangrijke rol speelden. Hij is de belangrijkste architect van zowat alle lutheraans-katholieke dialoogteksten van de voorbije twintig jaar. Hij leidt het Institute for Ecumenical Research in Straatsburg, dat een belangrijke rol speelt in de oecumenische vorming van lutherse pastores. Promotoren van het eredoctoraat zijn professoren Peter De Mey, Andrea Aldo Robiglio en Violet Soen. Interview eredoctor: Waarom de verschillen benadrukken? Protestantisme en katholicisme zijn net heel nauw met elkaar verwant.
De Nederlandse hoogleraar Louise O. Fresco (4) is een unieke en geëngageerde stem in het academisch én in het maatschappelijk debat over duurzame voedselvoorziening. Als één van de eersten benadrukte ze dat ons voedsel nood heeft aan een doordacht en gedragen beleid dat de raakvlakken met andere grote maatschappelijke uitdagingen incorporeert: onder- en overgewicht, impact op het milieu, klimaatverandering, biodiversiteit, economische en sociale ontwikkelingen. Fresco vuurt het debat rond voedsel aan bij internationale organisaties, via columns, op televisie en in populair-wetenschappelijke boeken. “Eten is vandaag een bron van intense verwarring”, zo stelt ze in haar bekendste boek, Hamburgers in het Paradijs (2012), maar ook: “We zijn wie we zijn door wat we eten en met wie. In eten en in ons begrip daarvan balt zich ons mens-zijn samen”. Sinds 2014 is Fresco voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Promotoren van het eredoctoraat zijn professoren Wannes Keulemans en Annemie Geeraerd. Interview eredoctor: Nostalgie naar een onbestaand verleden.
Bron: Campuskrant KU Leuven / Nieuws