Herinneringseducatie, geen lege doos

Mijn favoriete dicht-bij-huis-wandeling (6.5 km) voert door Schiplaken– en Steentjesbos. Door weer en wind, in de winter, in de lente, de zomer of de herfst, dit traject verveelt nooit. Langs velden waar de blik nog wijd  mag zijn en door de bossen waar o.a. in 1914 – 1918 stevig slag werd geleverd, gaan mijn gedachten vaak naar vervlogen tijden en wandelingen in steeds wisselende emotionele en fysieke omstandigheden. Met twee, in groep of alleen. Het traject is steeds hetzelfde, de beleving ervan nooit.

Geraldine (Chris Lomme) – In Vlaamse Velden – 2014

Op deze route ligt het Kasteel van Schiplaken. Een oord met een bewogen geschiedenis. Daarom figureerde het in de vrt-serie In Vlaamse Velden, 2014 als woning van Geraldine (Chris Lomme), de oma van hoofdpersonage Marie Boesman (Lize Feryn). Dochter Virginie (Barbara Sarafian), gehuwd met de Gentse gynaecoloog Philippe Boesman (Wim Opbrouck) en kleindochter Marie werden hier per koets voorgereden als ze over de grens Oma Geraldine bezochten want in de serie werd het kasteel  ergens in Nederland gesitueerd maar de aandachtige kijker – zeker uit deze regio – herkende natuurlijk meteen het oude Kasteel Terlinden uit Schiplaken (Boortmeerbeek).

Kasteel van Schiplaken – voormalig Kasteel Terlinden

Sinds 2014 bevinden zich in Schiplaken- en Steentjesbos ook de infopanelen van de Dijlelinie fietsroute die alle sites uit de frontlinie van de Groote Oorlog ’14-’18 aandoet en de voorbijganger over de historische feiten vertelt. Hoe fel er op deze plek in die dagen weerstand werd geboden en wat de plaatselijk bevolking te lijden kreeg, kan u nagaan in de geïllustreerde historische schets  ‘Sporen van de Groote Oorlog in onze streek’  Marc Michiels en ‘De Slag van Schiplaken’ – ‘Gevechten te Zemst’  Walter Brenders.

Wilde narcissen in Schiplakenbos – In Remembrance of 1914 – 1918

Toen ik vanochtend door de Kasteeldreef wandelde, zag ik in het bos de eerste wilde narcissen in bloei staan. Kan er een mooier natuurlijk aandenken zijn aan hen die op deze plek hun leven gaven voor onze vrijheid?

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Herinneringseducatie, geen lege doos”

  1. dag, je spreekt hier over het VOORMALIG kasteel Terlinden – van wie is het kasteel dan nu in 2020 en wat is de bestemming ervan? Ik sprak onlangs met Graag Hughues Terlinden en het lijkt er op dat het domein toch nog van hem is, zij het niet helemaal … dank om me hierover meer te vertellen. En wat is de betekenis van het kapelletje langs de Schiplakenvoetweg?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: