Lentewandeling langs het landelijk Eppegempad – Recreatieve wandelroute

Onbewogen blijven bij het ontwaken van de natuur gedurende deze prachtige lenteweek met pieken van zomerse temperaturen is haast onmogelijk. Ik koos een wandeling door een natuurgebied dichtbij waar ik al lang een kijkje wou gaan nemen en liet me verrassen.

Het Dorent-Nelebroek in de Oude Zennevallei op de grens tussen Eppegem (gemeente Zemst) en Vilvoorde is landschappelijk erfgoed. De Oude Zenne is een restant van de eerste rechttrekking van de Zenne tijdens de 19de eeuw. Twee fossiele meanders – in de rest van de Zennevallei bijna volledig verdwenen – typeren dit natuurgebied. Deze meanders herbergen een aquatisch milieu  met o.a. kamsalamanders dat in de rest van de Zennevallei helemaal verdwenen is. Maar behalve langs dit natuurlijke stiltegebied – het orgelpunt van de wandeling – voert deze route ook langs verschillende feodale heerlijkhededen, kasteeldomeinen en hoven (Eetveld, Schranshoeve, Wolfslinde, Impel, Cobbenbosch), getuigen van een zeer welvarend verleden die met hun in de vorige eeuwen aangelegde parken momenteel zorgen voor unieke natuurgebieden. Bovendien liep in de Romeinse periode (enkele eeuwen na Christus), waar nu Eppegem is, de Romeinse heirbaan Asse-Elewijt. Op de voornoemde site (Kreupelstraat) werden uit deze periode sporen gevonden: greppeltjes en  brandrestengraven, met daarin ook enkele potten en een munt. Deze sporen zijn Gallo-Romeins 1ste-2de eeuws.

Eppegem is een dorp gelegen in het Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC). Een groene corridor vormt een verbinding tussen verschillende natuurgebieden. RLGC ligt in het noordwesten van de provincie Vlaams-Brabant, net ten noorden van Brussel en werkt in overleg met alle gebruikers van de open ruimte aan duurzame natuur- en landschapszorg. Dit gebeurt samen met de 12 aangesloten gemeenten, de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest, verenigingen voor natuur en landschap, recreatie en toerisme, landbouw en jacht.

Bron: Lentewandeling langs het landelijk Eppegempad – Recreatieve wandelroute

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Lentewandeling langs het landelijk Eppegempad – Recreatieve wandelroute”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: