Vliegtuigen spotten

In de hele discussie over de Brusselse geluidsnormen en de lawaaihinder van de luchthaven moeten we ook even stilstaan bij de inwoners van de streek. Wie ligt er echt wakker van de overvliegende vliegtuigen? Het blijkt geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, omdat er op dit ogenblik geen uniforme manier bestaat om de hinder te meten. Toch kan je stellen dat het in de eerste plaats omwonenden van de luchthaven zijn die het meest te maken krijgen met geluidsoverlast, zo stelde de redactie van de VRT in februari 2017. Voor echt hinderlijk lawaai moet u in de categorieën 55-60 decibel, 65-70 decibel en meer dan 70 decibel zijn. In deze categorieën vindt u de grootste groepen inwoners in de gemeenten Zaventem, Machelen en Steenokkerzeel. Dat hoeft niet te verwonderen, want die gemeenten liggen al dan niet gedeeltelijk in het verlengde van de start- en landingsbanen van Brussels Airport, aldus de metingen van de UGent van 2015.

Het is vooral gedurende de zomerse vakantieperioden dat het lawaai van de landende vliegtuigen hier in de gemeente hinderlijk kan zijn. We hebben er ons echter aan gewend. Toch is het anders voor de omwonenden van de luchthaven. Dat merkte ik gedurende een fietstocht die volledig de nationale luchthaven Brussels Airport rondt.

Diegem (N21) – Brussels Airport

Het beheer van die geluidshinder is een heikele kwestie: exploitatiebeperkingen, stillere vliegtuigen, de ruimtelijke ordening in verband met luchthaventerreinen, operationele procedures voor lawaaibestrijding. Dat men een zo economisch mogelijke aanpak beoogt, hoeft niet te verbazen. Maar het Brussels Gewest blijkt daarbij echter anders te meten dan het Vlaamse.

Ondertussen ging ik toch even poolshoogte nemen en maakte de bedenking, terwijl ik door Zaventem fietste, dat ik het geluid van de stationair draaiende vliegtuigmotoren toch moeilijk gewoon zou kunnen worden. Het lijkt wel een constant ronkend tinnitusgedruis in je oren. Brrrrr … Opgelucht dat ik weer wat verder van de luchthaven in relatief rustiger terrein kon fietsen.

 

Advertenties

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

One thought on “Vliegtuigen spotten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s