In het voetspoor van de ‘sibille van de Rijn’

Bingen am Rhein (D)

Enkele dagen van een microklimaat genieten en kunnen wandelen tussen de wijnstokken met zicht op de door de romantici zo vaak bezongen rivier de Rijn is een weldaad voor geest en lichaam. ’s Avonds dan kunnen genieten van een heerlijk glas riesling of spätburgunder bij een met zorg bereide maaltijd, legt een glans over de dag die tot dankbaarheid stemt. De dag  van ‘Die Wende’ of hereniging van DDR en BDR na de val van de muur in 1989, nu haast 30 jaar geleden, blijkt voor sommige Duitsers ook een uitgelezen dag om in het huwelijksbootje te treden, zo mocht ik vaststellen.

Huwen op de Dag van de Eenheid (D)

Over de Rheingau ligt in deze dagen van de wijnoogst een gouden licht en de talrijke wijndomeinen, -proeverijen en -feesten stralen van levensvreugde.

Hildegard-Weg in Rüdesheim am Rhein (D)

En of dat Rijngoud, met mate genoten, heilzaam is? Ik laat Hildegard von Bingen (1098-1179) hierover aan het woord:

„Der Weinstock hat feurige Wärme, und jenes Feuer ist so stark, dass es seinem Saft einen Geschmack verleiht, der verschieden ist von dem anderer Kräuter. Der Wein macht das Blut des Trinkers gut und gesund.“

Ik ging in twee wandelingen – Bingen en Rüdesheim – de in 2012 tot kerklerares verheven Hildegard von Bingen achterna en liet me meenemen door het landschap waarin zij leefde en werkte.

Klosterweg – Sankt Hildegardabtei – Rüdesheim am Rhein (D)
Pfarrkirche Sankt Hildegard – Eibingen (D) – SCIVIAS-glasraam

Onderweg zijn in de Riesling Rheingau brengt je in contact met de unieke spiritualiteit van de regio die onder andere terug te vinden is in werelderfgoed als dat van Kloster Eberbach, de Basilica van Schloss Johannisberg en de abdij Sankt Hildegard.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Eén gedachte over “In het voetspoor van de ‘sibille van de Rijn’”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: