Hoe overleven te midden van het internet-der-dingen? (IoT) – prof. micro-elektronica Marian Verhelst – KU Leuven

Alle toestellen rondom ons worden in ijltempo meer en meer digitaal. Denk aan onze tandenborstels, wekkers, weegschalen, telefoons, en TV’s. De volgende evolutie die zich aftekent is dat al deze voorwerpen verbonden worden met het internet. Zo ontstaat het “internet-der-dingen”. Een netwerk van elektronica rondom ons dat voortdurend informatie kan verzamelen en delen. Maar willen we dit wel? En wat zijn de gevolgen?

In deze lezing ging professor Marian Verhelst eerst in op de technologie die deze evolutie in gang gezet heeft. Vervolgens liet ze ons zien wat de toekomst brengt, om ten slotte stil te staan bij welke opportuniteiten dit met zich meebrengt, maar ook welke gevaren eraan vast hangen. Ze verhelderde dit telkens met praktische voorbeelden uit de actualiteit terwijl de hele voordracht ook ondersteund werd door een didactisch perfecte powerpointpresentatie.

Lieve Van Ingelgom, bestuurslid van de Vlaamse Academici Mechelen, drukte de sfeer en de interesse voor de uiteenzetting in haar dankwoord bij het einde dan ook terecht als volgt uit: “Professor Verhelst, wij hebben weer in de klas gezeten vanavond en meer dan dat, wij hingen aan uw lippen!”

foto: ESAT-MICRA, KU Leuven

Marian Verhelst studeerde micro-elektronica aan de Faculteit ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. In 2008 behaalde ze er haar doctoraat met een beurs van het FWO-Vlaanderen. Tijdens haar doctoraat verbleef ze ook gedurende een trimester aan UC Berkeley in San Francisco. Na haar doctoraat vervoegde ze het computerbedrijf Intel in Portland, Marian OR, USA, waar ze onderzoek deed naar energiezuinige chips. Sinds oktober 2012 is ze professor aan haar Alma Mater, waar ze een onderzoekslijn opricht rond elektronica voor het internet-der-dingen.
Marian Verhelst heeft een passie voor interdisciplinaire samenwerkingen en voor wetenschapscommunicatie, in het bijzonder naar jongeren en meisjes toe. In dit kader is ze lid van de Jonge Academie van België, lid van het STEM-platform, oprichter van KU Leuven’s Innovation Lab, en was ze de huisingenieur van Het Lichaam van Coppens. Speeddate: naar hoofd en hart van Marian Verhelst?

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: