Undercover in Klein-Marokko – Hind Fraihi

Achter de gesloten deuren van de radicale islam in Molenbeek

‘Tien jaar geleden waarschuwde ik al voor wat iedereen liever negeerde’ – Hind Fraihi

In december 2016 zou Hind Fraihi een lezing geven voor de Vlaamse Academici Mechelen maar ze werd toen wegens ziekte weerhouden. Daarom las ik haar boek Undercover in Klein-Marokko uitgegeven bij uitgeverij Van Halewijck, 2016.

Allahverdomme waarom? Waarom pleegt iemand een misdaad in de naam van Allah? Wie zijn de moslimextremisten? Freelance journaliste Hind Fraihi vroeg het aan de radicale moslims in eigen persoon. Fraihi ging in 2005 twee maanden undercover in Molenbeek. In de gedaante van een studente sociologie die onderzoek deed voor haar eindscriptie, leefde ze in een Brusselse moslimwijk en liet ze fundamentalisten ongemaskerd aan het woord. Ze ging daar waar geen camera’s komen, waar journalisten zonder islamitische afkomst geen toegang hebben, waar openhartig wordt gesproken in de taal van de koran.
In dit boek wordt het toenemende islamfundamentalisme omschreven als een politieke godsdienst die weigert in eigen boezem te kijken. De politieke islam wordt beschreven als een collectieve vlucht voor de maatschappelijke malaise in de Arabische wereld, met een weerslag op en in het Westen.
De bevindingen gaan ook niet voorbij aan de “herislamisering” van aanvankelijk gematigde moslims.  Hun getuigenissen zijn voor politiek correcte  personen alvast onwelgevallige zaken. In dit boek zoomt  Fraihi verder in op de zogenaamde ‘jihad hoofdstad’ Molenbeek en het fenomeen van de Syriëstrijders.

Een indringende reportage over degelijk, want goed gedocumenteerd, undercoverwerk dat alle facetten van het moslimextremisme – dat in de Molenbeekse en bij uitbreiding ook in andere grootstedelijke sociaal achtergestelde wijken ingang heeft gevonden – tegen het licht houdt en probeert te achterhalen welke oorzaken eraan ten grondslag liggen. Een ‘must read’ van een openhartige, kritische en vrijgevochten moslima die zichzelf vragen stelt die ertoe doen en in de diepte zoekt naar een antwoord dat alles behalve simplistisch is.

Hind Fraihi is een freelance journaliste die voor verschillende media verslaggeving heeft gedaan over de Arabische wereld. Daarnaast doet ze ook researchwerk voor binnen- en buitenlandse media. Hind Fraihi coördineerde in 2014 – 2015 postgraduaat Arabische wereld en Midden-Oosten bij de hogeschool Thomas More.
In samenwerking met  de Thomas More hogeschool publiceerde ze het boek  “De Islam in 500 woorden”
Haar bekendste reportage is wellicht de reeks in Het Nieuwsblad waarvoor ze twee maanden undercover ging in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. In deze reeks legde ze de toenemende radicalisering bij de achtergestelde allochtone jeugd bloot en wees ze op de gevaren die deze ontwikkeling met zich zou meebrengen. De aanslagen in Parijs en Brussel en de Molenbeekse link met de daders  geven aan hoe visionair haar bevindingen waren. Hind  Fraihi  werkt tevens als columniste voor de krant De Tijd.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: