Alle wegen leiden naar Scherpenheuvel: project over pelgrimsroutes van start

Situatie op 20-4-2018

Op 26 april ging het project ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ officieel van start. Interleuven werkt in samenwerking met IGO, Trage Wegen, de stad Scherpenheuvel-Zichem en het Bedevaartsoord O.L.V. van Scherpenheuvel aan het (weer) herkenbaar maken van het netwerk van oude pelgrimswegen naar Scherpenheuvel en het ontsluiten van het bijhorende erfgoed.

Scherpenheuvel is Vlaanderens populairste bedevaartsoord, dat jaarlijks door bijna één miljoen mensen wordt bezocht. De interesse voor een vernieuwde beleving van pelgrimswegen neemt overal in Europa toe. Toch daalt de zichtbaarheid van en de kennis over de paden, routes en ervaringen. Het project ‘Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel’ inventariseert het netwerk van oude pelgrimsroutes naar Scherpenheuvel én het daaraan gelinkte erfgoed en wil het zichtbaar en tastbaar maken.

LANCERINGSMOMENT

Op 26 april werd in Scherpenheuvel het project voorgesteld, samen met het gloednieuwe logo dat uit de ontwerpwedstrijd werd gekozen. Prof. Dr. Hans Geybels, specialist volksdevotie, gaf een lezing over het fenomeen van de voetbedevaart gevolgd door een lezing van Clara Mertens, auteur van de historische roman ‘De Madonna’s van Scherpenheuvel’. Een uniek bezoek aan het oksaal van de O.L.V.-basiliek was de mooie afsluiter.

RECONSTRUEREN EN COMPILEREN

Omwille van het uitgebreide web van pelgrimswegen in de regio, omvat het project in eerste instantie 4 ‘pilootroutes’, nl. de pelgrimsroutes naar Scherpenheuvel vanuit Attenhoven (Landen), Tremelo, Diest en Herselt. Aan de hand van een participatietraject in deze gemeenten, reconstrueren we samen met de bevolking en lokale organisaties de oude pelgrimswegen en verzamelen we het erfgoed dat daar mee verbonden is: van bedevaartvaantjes, foto’s, (post)kaarten tot medailles maar evengoed getuigenissen en verhalen. Waar wegen in de loop van de tijd veranderd zijn in drukke steenwegen, worden autoloze of autoluwe alternatieven in de buurt gezocht. Het participatietraject start met infoavonden in mei en juni in de gemeenten Diest, Kortenaken, Tremelo, Herselt en Landen. Vervolgens staan er vanaf oktober per gemeente verschillende projectcafés gepland.

INRICHTINGSMAATREGELEN EN ONTSLUITING

De pelgrimswegen en hun bijhorend erfgoed zullen op verschillende manier zichtbaar en tastbaar gemaakt worden. Op het terrein worden verwaarloosde paden terug begaanbaar gemaakt en verfraaid met aanplantingen, informatiepanelen en zitbanken. Het logo zal fungeren als merk- of herkenningsteken. En een interactieve website met erfgoedbank zal zorgen voor een digitale ontsluiting van de trajecten en erfgoedelementen.

Meer info: www.pelgrimswegen.be

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Alle wegen leiden naar Scherpenheuvel: project over pelgrimsroutes van start”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: