Mijn Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag kreeg dit jaar het zonnige nazomerweer mee. Mooie gelegenheid dus om ons patrimonium en dat van de buren te gaan verkennen met de fiets. Ik startte in Kampenhout waar de beide pastorieën gerestaureerd worden. De restauratie van de kleine pastorie (1638) is klaar en verdient alle lof. Ook de restauratie van de buitenkant van de grote pastorie (1775) is geslaagd. Merkwaardig zijn de beide octogone schouwen. In de 18de eeuw een statussymbool, aldus de gids. De octogoon is echter ook een christelijk symbool dat verwijst naar opstanding en vernieuwing.  Zo legde de H. Augustinus het verband tussen het getal acht en Maria als overgangsfiguur tussen het Oude en het Nieuwe Testament. In de context van de Kampenhoutse O.-L.-Vrouwparochie heeft deze verwijzing ook zin. Voor dit gebouw  is het evenwel nog wachten op subsidie voor de voortgang van de restauratie van de binnenkant. Gids Willy Vranckx leidde de groep rond in de pastorietuin en de beide gebouwen. We vertrokken in de zuidoostelijke hoek van de tuin bij het beeld van Ludwig van Beethoven van de hand van Luc Mathijs uit deelgemeente Berg. Kampenhout is immers de bakermat van de Beethovens. De Kampenhoutenaren Aert van Beethoven en zijn vrouw Josyne Van Vlasselaer behoren tot de voorvaderen van de Duitse componist uit Bonn. We werden hier ook attent gemaakt op merkwaardige bomen met name een mispelboom en een zeer oude ginkgo biloba die uit bijna totale teloorgang nieuwe twijgen heeft ontwikkeld. Een boom met diepe en oude ‘roots’ dus.

Na deze rondleiding fietste ik naar Erps-Kwerps, deelgemeente van Kortenberg. Kortenberg organiseerde de Monumentendag 2018 rond de kloostersite van Erps met de directeurswoning van het klooster, de oude pastorie, de Sint-Amanduskerk met grafplaat van pastoor Ferdinand De Cooman (stichter van de meisjesschool in 1816, ondanks de oppositie van Willem I), het pensionaat van Erps. Vanuit het Erfgoedhuis, de voormalige directeurswoning van het klooster van de Dienstmaagden van Maria, gidste Walter Sevenants ons rond op deze site. Hij schetste het ontstaan en het belang van de oude dorpskern van Erps en gaf uitleg over de oudste gebouwen rond het dorpsplein. Hij beklemtoonde dat de Gemeentelijke Erfgoedcommissie van Kortenberg zich krachtig heeft ingezet om de gebouwen van het klooster en het pensionaat te behouden en van afbraak te vrijwaren. Het schitterend neoclasssicistisch gebouw van wereldfaam mocht niet verloren gaan. Het zal gerestaureerd en herbestemd worden tot 44 service-flats of residentiewoningen. In het Erfgoedhuis zelf vond een interessante expo plaats rond de geschiedenis van het klooster waarbij Dr. Henri Van Noppen deskundige uitleg verschafte.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Mijn Open Monumentendag 2018”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: