Labyrint speelt Dappere Magnolia’s van Robert Harling in een regie van Jan Sas

Dappere Magnolia’s (Steel Magnolias) is een toneelstuk van de Amerikaanse schrijver Robert Harling, gebaseerd op zijn ervaring met de dood van zijn zus. Het stuk is een tragi-komedie over de band tussen een groep vrouwen die allen hetzelfde kapsalon bezoeken. De Engelse titel suggereert dat de “vrouwelijke personages net zo delicaat zijn als magnolia’s, maar zo sterk als staal”. Magnolia’s verwijst ook naar de magnoliaboom van het personage Louise waarover ze in het begin van het stuk ruzie maken.

Fran (Yora Stappers), een gereserveerde jonge hulp, wordt ingehuurd door Brigitte (Ilona Trouwkens) om haar te assisteren in haar kapsalon. Tegelijkertijd bereiden Marleen (Kaat van Boxtael) en haar dochter, Chris (Jolien Vanhamme), zich in een ander deel van de buurt voor op de bruiloft van Chris die later die dag plaatsvindt. Ze komen samen aan met Claire (Katleen Alcide), de vrolijke weduwe van de voormalige burgemeester, om hun haar te laten doen. Later die middag arriveert de humeurige en sarcastische Louise (Ger De Broeck) in de salon en ondervraagt Fran waar ze vandaan is gekomen, waardoor Fran gedwongen wordt te onthullen dat haar man haar onlangs heeft achtergelaten terwijl hij de politie ontvluchtte, en al hun geld en hun auto meenam. Ontroerd door de emotionele bekentenis van Fran, nodigt Chris haar uit voor de bruiloft, waar Fran dan een nieuwe vriend ontmoet.

Dappere Magnolia's - Labyrint

De verdere plot wordt vooral gevormd door de gebeurtenissen rond Chris, en haar man Ben en ontwikkelt zich in episodes over drie opeenvolgende  jaren. Zij willen namelijk een kind ondanks Chris’ ernstige diabetessituatie. Eén en ander verloopt succesvol tot zich dan toch bij Chris ernstige complicaties voordoen en moeder Marleen voor haar dochter in de bres springt. In de tragische en emotioneel krachtige slotscène brengt de hechte vrouwelijke band dan toch weer soelaas.

De zes dames delen in het salon wel en wee, vreugde en verdriet. Er ontstaan conflicten en er is verzoening. Ze hebben elk hun eigen sores maar hun oprechte vriendschapsband blijft toch de rode draad doorheen dit verhaal dat een sterk ‘Story’- gehalte heeft.

Dappere Magnolia's - Labyrint

Sommige speelsters komen sterker uit de verf dan andere omdat ze enerzijds meer ervaring hebben en anderzijds in een rol zitten die hen op het lijf geschreven is. Aanvankelijk lag het speltempo wat te hoog waardoor tekst verloren ging maar dat wijzigde zich ten goede in het tweede deel.

Het decor, een kapsalon, is zo ingericht dat de acteurs, frontaal voor het publiek in de spiegel kijken. En het publiek kijkt op zijn beurt in een andere spiegel die van de herkenbare tics, de roddels, de opschepperijen, de tragische situaties, de burenruzies, de ongewilde en soms groteske ontboezemingen.

Labyrint zet met Dappere Magnolia’s opnieuw een voltreffer op zijn palmares.

Tijdens de productie gaat de opbrengst van de programmaboekjes naar Zemst for life. Ze kozen dit jaar voor de goede doelen: Transplantoux, Missing you en Windkracht Zemst.

Volgende voorstellingen: vrijdag 30 november 2018 – zaterdag 1 december 2018 telkens om 20u. Meer info: Toneelkring Labyrint

Tijdens de Kerstmarkt op 15 december 2018 voert Labyrint een kerstwagenspel op om 17u30 en 19u30 op het Kerkplein.

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: