Over tien dagen kunnen we er weer naartoe, naar het Kunstenfestival Watou. Altijd een verlangend uitkijken naar wat dichters en kunstenaars ons duidelijk willen maken, of gewoon met ons willen delen, op welke confrontatie ze aansturen, over welke grenzen ze ons gebeurlijk zullen duwen. Het was in de edities van 2013 en 2017 dat we konden kennismaken met het werk van Laura De Coninck (°1978), dochter van de in 1997 in Lissabon overleden Herman De Coninck. In 2013 stond Herman De Coninck centraal in de Eregalerij in de Douviehoeve. Op vraag van het Kunstenfestival maakte Laura De Coninck toen tekeningen bij een selectie van zijn gedichten uit de bundel De Lenige Liefde.

De werken van Laura De Coninck kijken de toeschouwer vaak aan met grote ogen. Over onderstaand werk if eyes could speak, 2017 zegt ze: “Dat is waarschijnlijk hetgeen waar je mijn tekeningen het best aan herkent: aan de wat ruwe, primitieve maar expressieve gezichten, met hoekige ogen, grote neuzen en grote monden. Als ik gezichten maak die teveel op gewone mensen lijken, dan wringt er iets of ziet het er allemaal te braaf uit.” De catalogus meent dat het werk van Laura De Coninck soms grappig en ludiek is, dan weer zwaar op handen. Zelf beweert ze geen grote tragedies te willen uitbeelden. Ze beschouwt haar eigen werk dan ook niet als confronterend, maar eerder als beweeglijk en relativerend.
Dit jaar werd haar gevraagd om de affiche van de 39ste editie van het Kunstenfestival te tekenen. Het overkoepelende thema van het parcours is “SAUDADE – Niets bestaat dat niets iets anders aanraakt”.
“Het thema van deze editie is tweeledig maar onlosmakelijk verbonden. Het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’ is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong. De Portugese cultuur en het dagelijkse leven van de Portugezen is ervan doordrongen. Zij zijn er fier op en claimen het als een nationale trots”, vertelt intendant Jan Moeyaert van vzw Kunst aan de krant HLN. De quote “Niets bestaat dat niet iets ander aanraakt” voegde vzw Kunst toe en komt uit de roman Bezonken rood van Jeroen Brouwers.

Als beeldend kunstenaar met veel aandacht voor de verbinding tussen taal en beeld weet Laura woorden om te zetten naar sprekend beeld. De emotionele werelden die haar vader, Herman de Coninck, op zijn unieke manier met de juiste woorden kon oproepen, roept Laura op met eenzelfde authenticiteit aan de hand van een ingetogen samenspel van lijnen, beelden, inkt, verf en papier, aldus Jan Moeyaert.
Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt. Wie Bezonken rood las, weet dat deze quote een cluster van associaties oproept die in verband staan met een traumatisch verleden dat zijn schaduw werpt op het heden. Nieuwsgierig dus naar wat deze 39ste editie in petto houdt.