Stefan Hertmans krijgt de Constant Huygensprijs

BELGA 26 september 2019 21:15

De Vlaamse auteur Stefan Hertmans heeft de Constantijn Huygensprijs gewonnen voor zijn hele oeuvre.

De Constantijn Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting jaarlijks uitreikt. De winnaar krijgt 12.000 euro.

Nadat de schrijver, dichter en essayist jarenlang vooral voer was voor fijnproevers, kwam in 2013 de grote doorbraak bij het bredere publiek met zijn biografische ‘Oorlog en terpentijn’. Het boek werd intussen meer dan 250.000 keer verkocht en meermaals vertaald. Hertmans ontving er de AKO Literatuurprijs voor en het werd genomineerd voor de International Booker Prize. Sindsdien staat Hertmans’ ster hoog aan het literaire firmament.

Maar Hertmans krijgt de Constantijn Huygensprijs voor het volledige oeuvre dat het hele literaire arsenaal, van proza tot poëzie, theater en essays, bestrijkt. ‘In elk van die genres heeft hij boeken laten verschijnen die tot de hoogtepunten van de hedendaagse literatuur gerekend kunnen worden. Ook is hij in binnen- én buitenland een gewaardeerde stem in het publieke debat’, stelt de jury.

Eerder ging de prijs ook al naar literaire monumenten als Hugo Claus, Jeroen Brouwers en Harry Mulisch. De vorige Vlaamse winnaar was Tom Lanoye in 2013. 

Bron: De Tijd

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: