Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa

De doden zijn in handen van de levenden, het is niet anders.

In dit in januari 2019 in eigen beheer uitgegeven boek vertelt Wieringa over zijn vier jaar geleden overleden moeder Lia Wiersema (1942-2015). Het logo is een vliegtuig met daarin een vulpen verborgen: een verwijzing naar de vrijheid van zijn vrijgevochten moeder en zijn eigen schrijverschap.

Op de cover van Dit is mijn moeder zien we een foto van de kleine blonde Tommy in een zonnige tuin op Aruba, waar hij zijn kinderjaren doorbracht. Naast hem staat zijn moeder, wier gezicht vervaagd is. Door de zon, de ouderdom van de foto of het werk van een slimme vormgever – dat is onduidelijk – maar het lijkt symbolisch: alsof ze er toen al niet helemaal was. Ze was een product van de hippietijd en dus leefde ze vooral voor zichzelf. Ze verkoos haar vrijheden boven haar verantwoordelijkheden. ‘Pippi Langkous with a vengeance’, schrijft Wieringa.

Van Arjan Peters vernemen we dat Liatelier nog altijd een florerende winkel aan de Vismarkt te Groningen is, met wierook, geneeskrachtige edelstenen, beelden, kleden en andere spirituele parafernalia, opgericht door Lia Wiersema, de roodharige moeder van schrijver Tommy Wieringa (1967).

Zij woonde boven de zaak. Een flamboyante vrouw die hield van spulletjes, die zich hulde in kleurrijke gewaden, en die een aanhanger was van allerhande alternatieve zienswijzen. Drie keer getrouwd, zeer eigenwijs, en toen ze kanker kreeg de regisseur van haar eigen langgerekte levenseinde.

Een grillige persoonlijkheid. Het met fotootjes verluchte Dit is mijn moeder, een nogal besliste titel voor een verzameling korte stukken die vaak niet verder reiken dan een anekdote of schets, kenmerkt zich door een zekere schroomvalligheid, opvallend voor een auteur die niet bekend staat als aarzelaar. Misschien is Wieringa, in deze eerste jaren na het overlijden van zijn moeder, nog niet toe aan het grote boek over haar, dat ook de confrontatie met haar en zichzelf zou zijn – iets anders dan de weergave van enkele niet bijster snijdende twistgesprekjes, die veeleer liefdevolle kibbelarijen zijn.

‘De doden zijn in handen van de levenden, het is niet anders’ blz. 121 lezen we in het stukje Toe-eigening waar met de jaloerse ex-man van zijn moeder per e-mail getwist wordt over hoe Wieringa nu na haar dood vrijer over haar bericht – de dingen waar hij tijdens haar leven alleen in bedekte termen over sprak.

Wat Wieringa hier over zijn moeder met ons deelt, is wat posthuum in zijn bewustzijn getrokken wordt. Het is in haar afwezigheid dat hij het sterkst ervaart wie zij was: ‘Je krijgt eerder Atilla de Hun van zijn paard dan mijn moeder van haar geloof. Wat zal ze zich verneukt voelen, kan ik niet nalaten te denken, als ze straks ontdekt dat er niets is. Mogelijk dat er brandend pek uit de hemel op me neerregent als blijkt dat ze gelijk heeft.’ blz.95

Als hij na haar dood in een kerk een (elektrisch) kaarsje voor haar brandt en aan haar denkt, komt het hem ineens vreemd voor dat er geen hiernamaals zou bestaan waar zij kalm naar zijn woorden luisterde. ‘Religiositeit lijkt me soms een natuurtoestand, slordig verborgen onder het agnostische oppervlak, dat aangeleerd en broos is.’ blz. 118

Wieringa concludeert met een quote van James Salter ‘Er komt een moment dat je je realiseert dat alles een droom is, en dat alleen de dingen die geschreven zijn een kans hebben om echt te zijn.’ En hij beseft ‘Daar zijn we, mijn moeder en ik, in de smeltende straten van Oranjestad (Aruba, BK); geen toekomst en geen verleden, alleen een eeuwigdurend heden’ opgeborgen in het Nawoord van dit boekje.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: