Ostfriesenwut – Klaus-Peter Wolf****

Als je vrienden bij gelegenheid vertelt dat je een fan dan de Duitse tv-kimi’s bent, nu ja , dan moet je er ook niet versteld van staan dat er bij momenten waarop gezocht wordt naar een geschikt cadeau een Duitse Kriminalroman de weg naar jou vindt. Zo gebeurde mij bij de jaarwisseling. Omdat ik dan ook verklapt had dat ik graag eens naar Ostfriesland met vakantie zou gaan om er bv. van een fietsvakantie te genieten, was dit geschenk, Ostfriesenwut, Fischer Verlag, Frankfurt am Main, 2015 van Hans-Peter Wolf, de perfecte aanloop om met de regio en zijn gebruiken kennis te maken. Nu de conronacrisis dergelijke vakantieplannen voor lange tijd opgeborgen heeft, bracht de bovenvermelde roman me niet alleen urenlang leesplezier, ik waande me helemaal in de betrokken regio en reisde in gedachten door heel Ostfriesland (D).

Sagt keiner, man könne von Pfanzen nichts lernen! Ich finde zum beispiel Gänzeblümchen toll! Sie werden oft achtlos platgetreten, aber danach richten sie sich einfach in voller Schönheit wieder auf … “- Ann Kathrin Klaassen, Hauptkommissarin Kripo Aurich

Het natuurgeweld van OSTFRIESLAND kan ze niet verslaan maar als hoofdcommissaris ANN KATHRIN KLAASEN schuimt van woede, is de grootst mogelijke voorzichtigheid geboden.

“Je denkt dat je me gaat achtervolgen, dacht hij. Maar dat is een vergissing, mijn lief. Ik ben de jager, en jij bent de gejaagde. Je hebt ooit te veel in mijn vak geploegd. Ik ben je nog iets verschuldigd voor de verbrijzelde knieschijf. Deze keer overleef je het niet. Als dit voorbij is, drink ik koele drankjes op het strand in de Caraïben, terwijl jij, lieve Ann Kathrin, allang begraven bent op Oost-Friese bodem. “Grossmann (V-man en moordenaar van Ann Kathrin’s vader )

In Leer wordt een jonge vrouw dood uit het dok gevist. De eerste sporen leiden Ann Kathrin Klaasen naar de vriend van de dode. Maar vreemd genoeg is er geen enkele aanwijzing van de identiteit van de man in diens appartement. Kan het zijn dat iemand hier in het geheim woont en handelt? Wanneer Ann Kathrin haar onderzoek begint, heeft ze geen idee in welk wespennest ze steekt. De oplossing kan haar niet alleen haar bestaan kosten, maar ook haar leven. Ook het lot van een volledige regio hangt aan een zijden draad.


In Ostfriesenwut, de 9de Oost-Friese misdaadroman van Klaus-Peter Wolf, wordt commissaris Ann Kathrin Klaasen de opgejaagde. Met haar onderzoeken brengt ze haar leven in gevaar … De bijzondere gave van commissaris Klaasen is haar vaardigheid om sterk betrokken te raken bij het slachtoffer van een moordzaak om zo het profiel van de dader te achterhalen. Op de plaats delict absorbeert ze altijd de sfeer en de stemming, wat haar helpt om de misdaad op te lossen. Maar deze keer hebben deze speciale vaardigheden van de succesvolle onderzoeker fatale gevolgen: Ann Kathrin Klaasen’s kansen lijken plots allemaal verkeken, omdat de moordenaar die ze op het spoor is een perfide spel met haar speelt.

Zoektocht naar een fantoom

Nadat het lichaam van een jonge vrouw uit het dok in Leer is gehaald en de recherche uitgaat van een daad van geweld, valt commissaris Klaasens eerste verdenking op de vriend van de dode. In het appartement van de man is echter geen enkele aanwijzing voor zijn identiteit. Ann Kathrin Klaasen wil het raadsel oplossen en begint onderzoek te doen. In eerste instantie realiseert ze zich niet dat ze in een uiterst hachelijke situatie verwikkelt is geraakt met haar onderzoek. Pas geleidelijk beseft de commissaris dat haar leven onmiddellijk in gevaar komt. En dat de toekomst van een hele regio op het spel staat …

Goed gedoseerde lokale kleur

In zijn ondertussen negende Ostfriesenkrimi mixt Klaus-Peter-Wolf alle ingrediënten die een spannende en vermakelijke misdaadroman vormen. Natuurlijk leeft Ostfriesenwut in niet weinige mate van de couleur locale, die de bestsellerauteur, die al jaren in het Oost-Friese noorden woont, talentvol rondstrooit. De krimi dankt echter zijn bijzonder moment van spanning aan de idee van de auteur om de commissaris in groot levensgevaar te brengen. Dat de slimme ‘spürnase’ Ann Kathrin Klaasen de pion van de moordenaar wordt, is een zeer geslaagde zet.

Voor fans van Duitse krimi’s is het lezen van Ostfriesenwut een must en een goede gelegenheid om de bijzondere charmes van de Ostfriesenkrimi en de buitengewone onderzoeksmethoden van commissaris Klaasen te leren kennen.

Meer weten over de auteur: www.klauspeterwolf.de


Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: