Onmenselijk – Philippe Claudel

Philippe Claudel brengt met zijn roman, Inhumanes, 2017, vertaald voor de Bezige Bij, 2019, door Manik SarKar als Onmenselijk, een verrassend, destabiliserend boek, zowel grappig als huiveringwekkend. De auteur vertrekt vanuit onze wereld zoals die draait, eerder slecht dan goed, vanuit echte situaties dus, en hij duwt zijn pen – de cursor – vooruit in snelle, korte, gesaccadeerde zinnen om 25 schandalige, absurde, groteske en toch zo plausibele verhalen te schrijven. “Dit is een ongepast boek, politiek incorrect omdat ik moe ben van deze stroperige en slaapverwekkende taal die ons blijft verlammen. Ik denk dat je soms dingen moet zeggen”, legt de schrijver uit aan RTL.

Ter illustratie van deze  samenleving op twee snelheden, stelt de verteller voor om voor de armen parken te voorzien, waar de welstellenden op excursie kunnen komen om ze te observeren als dieren maar met verbod op het gooien van voedsel naar hen. De eis van de mogelijkheid tot huwen voor iedereen, wordt ook tot in het extreme geduwd en geeft aanleiding tot het grappige verhaal van een huwelijk tussen een man en een beer.  Het lachen wordt echter krakender wanneer een galeriehouder de bevroren lijken van daklozen, dood gevonden in de straat, voor een fortuin als kunstwerken gaat verkopen. “Ook dit is overdreven, maar we zijn op het punt gekomen waar we deze dakloze mensen gaan beschouwen als stadsmeubilair. Er is een soort verslaving aan horror”, legt Philippe Claudel uit.

Een boek zonder taboes

Lachen schuurt soms in het boek van Philippe Claudel, zodat de lezer zich ervan bewust wordt dat onze menselijkheid met slecht garen aan het spinnen is.

Seks, alomtegenwoordig, wordt gereduceerd tot een consumptiegoed, een grote markt waar een man zijn vrouw te koop zet op het internet, waar een ander 3 seksslaven aan zijn vrouw aanbiedt voor Kerstmis. Seks, het nieuwe opium van de mens. “Je zou kunnen zeggen dat seks zoveel plaats in ons leven inneemt, dat het een manier wordt om jezelf te weerhouden na te denken. Het is seks zonder liefde, we belanden meer in een soort van experiment met huid en lichaam,” vervolgt Philippe Claudel.

“Ik ben grenzeloos omdat ik juist denk dat deze wereld ons te veel oplegt.

Spelend met Hara-Kiri’s (voorloper van Charlie Hebdo) schooljongensachtige provocaties en George Orwell’s nachtmerrieachtige voorspellingen, verbiedt Philippe Claudel zichzelf niets in Onmenselijk :  “Ik ben grenzeloos omdat ik juist denk dat deze wereld ons te veel oplegt. Ik heb het gevoel dat je niet meer om alles kunt lachen. Het bewijs: sommige komieken moeten zich verontschuldigen na een aantal sketches. Ik heb mezelf helemaal niet gecensureerd”, besluit hij.

Met dank aan een interview met Philippe Claudel op RTL

Het is een sardonische, sarcastische en cynische satire op onze samenleving. Nooit gedacht dat Philippe Claudel zo vileinig kon uitpakken. Hij gaf het boek de opdracht mee: De mens is een risico dat genomen moet worden – Kofi Annan. Geen opbeurende lectuur dus, eerder een 123 bladzijden ‘durende’ blootstelling aan extreem griezelige gruwel die niet slechts schuurt maar pijn gaat doen.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: