Kroningsfeesten O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel 1872 -2022

Op 25 augustus 1872 kroonde kardinaal Deschamps in opdracht van paus Pius IX het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Deze grootse gebeurtenis wordt in Scherpenheuvel om de 25 jaar met tal van feestelijkheden herdacht. De kroningsfeesten (1922, 1947, 1972 en 1997) vormen hoogtepunten voor Scherpenheuvel.

Maria Koningin

Een week na het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming viert de Katholieke Kerk de gedachtenis van Maria’s kroning tot koningin van het heelal. Te dier gelegenheid is het bedevaartsoord Scherpenhenheuvel deze week in feeststemming. Van 21 tot en met 28 augustus baadt de basiliek in een bloemenpracht die werd vormgegeven door bloemenkunstenaar Daniel Ost met ondersteuning van zijn team en van een groep bloemschikkers die er dan in dag uit zorgen voor bloemen.

Vandaag op Maria Koningin (gedachtenis) gingen de feesten van start. We zijn vertrokken met de Kroningsfeesten bij het jubileum van 150 jaar kroning van het genadebeeld, aldus E.H.Luc Van Hilst op de blog van het Mariaoord.

Iconografie

IHoewel de kroning van Maria nergens in de Bijbel staat vermeld is het thema in de iconografische en schilderkunst al eeuwenoud. Maria wordt er vaak voorgesteld als vrouw die zit aan de rechterhand van haar hemelse Zoon. Hij, die de Koning van het Heelal is, kroont zijn moeder als teken van haar bijzondere rol in de heilsgeschiedenis. Er zijn ook afbeeldingen die tonen dat de Drievuldigheid haar kroont.

Bijzonder geval Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is niet het enige bedevaartoord met een gekroonde Maria. “Toch is het geval van Scherpenheuvel bijzonder”, meent Michaël Hanne, archivaris van het bedevaartsoord. “De kroon van ons Mariabeeld is een geschenk van Paus Pius IX en tot vandaag draagt het beeld nog steeds de originele kroon uit 1872. De kroning kwam er bovendien na een persoonlijk initiatief van van de paus en niet op vraag van het bedevaartsoord, zoal meestal het geval.”

Nieuwe kroon

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de kroning vervaardigde de Leuvense juwelenontwerper Lies Wambecq een nieuw kroon, gemaakt van de juwelen die werden geschonken aan het genadebeeld. ” De juwelen worden gebruikt zoals ze werden gedragen”, aldus E.H. Luc Van Hilst. “De kunstenaar maakt twee nieuwe kronen, één voor Onze-Lieve-Vrouw en één voor het kindje Jezus. Het bedevaartsoord liet Lies Wambecq de waarde schatten van de gebruikte juwelen. De tegenwaarde ervan schenken we aan de lokale voedselbank.”

foto: frie peeters

foto: frie peeters
foto: frie peeters
foto: frie peeters
Gouden Roos in 2011 aan Scherpenheuvel geschonken door Paus Benedictus XVI
foto. frie peeters
foto: frie peeters

Deze namiddag liep de basiliek om 15u vol voor een eucharistieviering. Bekende Marialiederen werden uit volle borst door de bedevaarders meegezongen o.a. O Maria die daar staat (Guido Gezelle) en Liefde gaf u duizend namen. En bij het einde, zoals gewoonlijk, het gebed tot Onze Lieve Vrouw van Scherpengheuvel:

Moeder van God
en onze moeder,
vol vertrouwen bidden wij tot U:
schenk ons iets van uw geloof
en leer ons dienstbaar zijn
aan de mensen.

Help onze zieken
en allen wier hart
door leed getekend is.

Laat geluk en liefde wonen
in onze familie;
zegen allen
die ons dierbaar zij,
en blijf ook ons nabij
met Uw bescherming.

Onze - Lieve - Vrouw
van Scherpenheuvel,
bid voor ons.

De Kroningsfeesten hebben echter niet alleen een religieus karakter. Zie programma infra.

Meer info: www.scherpenheuvel.be

Met dank aan Kerk en Leven (Filip Ceulemans)

Advertentie

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: