Trage herfstwandelingen

Aandachtig wandelen in het hier-en-nu vertoevend, is het tegenovergestelde van sportief of aerobic wandelen waarbij het om de snelheid en het sportieve trainen van het lichaam gaat, om prestatie eigenlijk. ‘Mindful’ wandelen verloopt helemaal anders; je neemt de tijd om te luisteren, te kijken, te voelen, te ruiken, stil te staan bij wat zich aandient in het moment. Je focus is anders. Soms wandel je met een woord, ga je naar binnen en vindt een rustpunt. Stilte verscherpt je aandacht en zelfs je meest vertrouwde pad komt je voor als nieuw. Het wandelen is het doel, niet het aankomen.

Bij traag wandelen is elke stap een stap in volle aandacht voor wat nu ‘is’: herfst, bladeren ritselen onder je voeten, bomen werpen hun bladeren en vruchten af, ze kleden zich in de bontste kleuren van bruin over bordeauxrood tot geel en paars; houtkap en stapels boomstammen, jaarringen vertellen over ziekte en leeftijd; je ziet meermaals een eekhoorn wegschieten in het struikgewas of je hoort een specht tokkelen op boomstammen; het zonlicht valt in brede lichtbundels door de bomen of enkele reeën vluchten schichtig weg; de rauwe kreet van een opvliegende fazant wanneer je hem nadert ontgaat je niet; het kraken van een boom evenmin, je richt je blik naar boven, hij helt gevaarlijk over het pad en vindt nog nauwelijks houvast in een kruin aan de overkant; de paddenstoelen springen je in het oog; de spinnenwebben spannen zich over de smalle paden waar je doorheen trekt, kleven soms aan je gezicht; een herfstzonnetje ruimt ’s morgens de ochtendnevel, de laatste stappen van je avondwandeling verlopen in het zicht van een mooie zonsondergang … .

Het is allemaal zo vertrouwd en toch op een wonderlijke wijze anders. Ik dacht aan Paul Demets, plattelandsdichter, die schreef: Als het lichaam traag mag zijn, komen de ideeën snel. Mijn trage herfstwandelingen maken me vredig, bewust van eigen vergankelijkheid, ze inspireren me om zoals de natuur naar binnen te gaan en stil te overwinteren, spirituele kracht te verzamelen voor een nieuw seizoen.

Advertentie

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: