Tocht der Franschmannen (Denderhoutem – Haaltert) 13.3 km

Vlaanderen mag vandaag de dag dan wel een welvarende regio zijn; het is ooit anders geweest. Om aan de armoede te ontsnappen trokken veel Vlamingen eind 19de en begin 20ste eeuw naar Wallonië en Frankrijk om er als seizoenarbeider aan de slag te gaan. Het nabijgelegen Heldergem telde in 1899 maar liefst 200 seizoenarbeiders of ‘Franschmannen’ wat overeen kwam met ca 15% van de bevolking. Het heeft z’n naam van ‘Fransmansdorp’ dan ook niet gestolen. WV De Ijsbrekers van Haaltert  organiseerden vandaag deze midweek wandeltocht. Er konden vier wandellussen afgelegd worden. Ik stapte twee lussen van elk iets meer dan 6km (6.6km en 6.7km). Beide brachten me langs mooie Denderhoutemse trage wegen met op de drassigste plaatsen mooie moerasspirea, bossalie, berenklauw en reuzenbalsemien. Het weer… dat zat wel mee al moest ik een paar keer mijn paraplu bovenhalen om me midden in de Oost-Vlaamse tarwevelden te beschermen tegen een fikse regenbui. En terwijl ik de mooiste plekjes probeerde vast te leggen, bleek -halverwege- de batterij van mijn fototoestel ook nog forfait te geven. En geen reservebatterij mee. Wandellus A was juist ingeblikt. Gelukkig had ik  mijn sony’tje nog in de wagen zodat er ook van wandellus B wat souvenirtjes mee naar huis konden.

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

4 gedachten over “Tocht der Franschmannen (Denderhoutem – Haaltert) 13.3 km”

 1. Een link met onze streek is dat we hier op de rand zitten van de Oost-Vlaamse witloofstreek. En dat seizoenarbeid ook dominant was in de streek van Gelrode en Rillaar (met standbeeld van de seizoenarbeider). Door invoering van arbeidsintensieve teelten (witloof, aardbeien, snijbloemen, …) kon men in voornoemde regio’s thuis (of vlakbij huis) aan een inkomen geraken.Deze teelten zijn nu ook daar sterk achteruitgegaan maar hebben het levenspeil in die gebieden zeker erg opgetrokken. Het Oost-Vlaamse witloof vind je vooral in de gemeenten Sint Lievens Houtem, Erpe-Mere en Lede.

  Like

 2. Bedankt voor de mooie foto’s en het verslag. Er staat echter 1 fout in het verslag: de Tocht der Franschmannen is geen Wisselbekertocht.

  Like

  1. Graag gedaan. Ik heb genoten van de mooie natuur van Denderhoutem en omgeving.
   Dank voor de rechtzetting. Ik meende op een van de aankondigingen
   gelezen te hebben dat het een wisselbekertocht was maar heb me dus vergist.
   Ik haal die fout er meteen uit.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: