De Groote Oorlog in Kampenhout (Buken) – Dag van de Trage Weg 2014 – Recreatieve wandelroute | RouteYou

De Groote Oorlog in Kampenhout (Buken) – Dag van de Trage Weg 2014 – Recreatieve wandelroute | RouteYou.

IMG_1016Onder het waakzame oog van Burgemeester, Schepenen en Gemeenteraadsleden en begeleid door een gids wandelden we gisteren een 8.5 km lange tocht door deelgemeente Buken – zwaarst getroffen in WO I – en openden we een trage weg die de woonkern van Buken voortaan zal verbinden met  het gehucht Wilder.

Het inschakelen en ecologisch inrichten van trage wegen als alternatieve infrastructuur is een kans om mobiliteit te combineren met natuurverbinding, maar ook met duurzaam toerisme en erfgoedontsluiting.

Milieuverantwoord productgebruik

In Kampenhout worden de trage wegen opengesteld voor het publiek. Ze worden zelden (her)ingericht. De ecologische draagkracht van de trage wegen is zo groot in Kampenhout dat het bestuur er voor gekozen heeft om de trage wegen zijn natuurlijke charme te vrijwaren. Waar het echt nodig is, wordt er gekeurd breekpuin gebruikt om de wegen te verharden.

Ecologische verbindingen

Trage wegen zijn, zeker in Kampenhout, ook van belang voor natuurontwikkeling. Trage wegen zorgen voor een ecologische verbinding tussen natuurgebieden, waardoor tal van planten en dieren zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Daarnaast zijn trage wegen een specifieke biotoop voor verschillende planten en insecten wat de biodiversiteit in de gemeente alleen maar verbetert.

Milieu en mobiliteit

In het nieuwe duurzame scenario van het mobiliteitsplan van de gemeente Kampenhout staan de trage wegen centraal voor de zwakke weggebruikers. Heel wat trage wegen maken een verbinding tussen en naar dorpskernen.
Het doel hierbij is om een invulling te geven aan de missing links of een alternatief te bieden voor onveilige routes voor de zwakke weggebruikers in het huidige wegennet.

Trage wegen zijn veilige verbindingen voor zachte weggebruikers. Trage wegen bieden, zeker voor korte afstanden, een alternatieve en verkeersveilige route voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.
Trage wegen die daartoe voldoende uitgerust zijn, kunnen het fietsnetwerk verder aanvullen. Zij kunnen ingeschakeld worden als missing link of als veiliger alternatief voor een drukke weg of voor recreatieve doeleinden.

Het gemeentebestuur neemt deel aan tal van acties om ‘duurzame mobiliteit’ te promoten, luchtvervuiling te verminderen en CO2-uitstoot en energieverspilling tegen te gaan, zoals met de acties ‘Met belgerinkel naar de winkel’, ‘Ikkyoto’, ‘Week van de mobiliteit’, … Het bekendmaken en stimuleren van het gebruik van trage wegen helpt om deze acties te ondersteunen. Het gemeentebestuur heeft in 2009 het Lokaal Kyoto Protocol ondertekend. De CO2-uitstoot moet met zo’n 7.5% verminderen. Om duurzame verplaatsingen te promoten is het openmaken van trage wegen en de deelname aan acties (zoals eerder vermeld) de beste combinatie. bron: www.kampenhout.be

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: