Fukushima 2011-2016

 

Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan van het nucleaire ongeval in Fukushima, begint Greenpeace een onderwateronderzoek tour om de stralingseffecten op het onderwaterleven te monitoren.

Jan van de Putte, Greenpeace stralingspecialist uit België, leest hier waarden  van de gamma-ray spectrometer aan boord van de Asakaze, een Japans onderzoekschip gecharterd door Greenpeace Japan. De organisatie doet stralingsonderzoek voor de kust van Fukushima Daiichi. Ze doen zeebodemonderzoek en bemonstering van mariene sedimenten met de Rainbow Warrior als een campagnesupportschip. Een gamma-ray spectrometer wordt gebruikt om de verspreiding van de radioactiviteit uit de  centrale te meten , en de bemonstering en de onder water (video’s / foto’s) documentatie wordt uitgevoerd door een Remotely Operated Vehicle (ROV). Alle monsters zullen  worden verzegeld voor transport naar onafhankelijke laboratoria in Japan en Frankrijk.

We kunnen volgens de Hoge Gezondheidsraad leren van Fukushima voor onze kerncentrales.

En  Greenpeace meent:

De inplanting van de kerncentrales van Doel en Tihange in ons land en die van Gravelines, Chooz, Cattenom en Borssele vlakbij onze landsgrens, behoort tot de meest problematische ter wereld. Nergens anders in Europa liggen de kerncentrales zo dicht bij bevolkingscentra. Het belang van een goed georganiseerde, vooraf voorbereide en op een “worst case”-scenario gebaseerde nucleaire noodplanning is daarom in een land als België des te meer cruciaal. Helaas faalt de overheid in haar taak om de bevolking te beschermen. De lessen van Fukushima worden, net zoals die van Tsjernobyl 25 jaar eerder, gemakshalve genegeerd.

Politieke eisen van Greenpeace: – De overheid moet de nucleaire noodplanning aanpassen aan de impact van een zware kernramp. De noodplanzones – waar hulpmaatregelen vooraf worden gepland, voorbereid en ingeoefend – moeten worden uitgebreid tot gans het grondgebied. – Gezien de enorme impact van een kernramp en de quasi onmogelijkheid om in een dichtbevolkt land als België de burgers afdoende te beschermen, moet het risico op een zware kernramp gereduceerd worden. Daarom mag de levensduur van de oude kernreactoren Tihange 1, Doel 1 en Doel 2, niet verlengd worden en moeten risicovolle reactoren, zoals Doel 3 en Tihange 2, definitief gesloten worden.

En waar kwam de verhoogde cesium-137 straling vandaan die werd waargenomen in Helsinki (SF) ? Ook de verwerking van (laag)radioactief kernafval is niet zonder gevaar.

Laten we nog even enkele stemmen uit Fukushima aan het woord:

 

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: