Bosbad met een dreumes

Wonen in een buurt die je de mogelijkheid biedt om binnen een afstand van een paar honderd meter dagelijks een deugddoend ‘bosbad’ (Japans shinrin-yoku) te nemen is vandaag een luxe. Wie in Japan zo’n bosbad neemt, gaat met alle zintuigen wandelen in de natuur om er nadien sterker en als herboren uit te komen. De helende en inspirerende kracht van de natuur kan mijns inziens niet onderschat worden. Gebrek aan natuur zou trouwens tot NDD leiden.

NDD (Nature Deficit Disorder) is een overkoepelende term die verwijst naar het verdwijnen van natuurervaringen in ons leven. Het verwijst naar het voortdurend binnen zitten in kunstlicht waar weinig beweging aan te pas komt met fysieke en psychologische klachten als gevolg. Zo kan een gebrek aan regelmatige onderdompeling in de natuur leiden tot paniekaanvallen, aandachtsstoornissen, depressie en zelfs obesitas.(Knack, 30/11/16).

NDD zou daarenboven vooral onze jongeren treffen (maar ook bejaarden, geïsoleerd in een (assistentie)flat of wzc-kamer zonder blik op wat groene natuur, denk ik vaak). De term dook voor het eerst op in 2005 in het boek Last Child in the Woods van Richard Louv. Volgens de auteur brengen we allemaal steeds meer tijd door binnenshuis. Dat doet ons vervreemden van de natuur en maakt ons mogelijk kwetsbaarder voor negatieve gevoelens.

Dat ik dus met mijn kleinzoon, die in een stedelijke omgeving woont, naar buiten trek, de dagen dat hij bij mij is en het weer het toelaat, beschouw ik als een onomstootbare ‘must’. En hij geniet van die wandeluitjes. Hij luistert heel aandachtig naar alle geluiden in de natuur, vocaliseert dat het een lust is, leeft zich uit in zijn typische brabbeltaaltje, wil de woorden voor de dingen kennen ( ‘i tat?’). We ruiken aan de bloemetjes, voelen aan de blaadjes van de spar, de beuk, de hazelaar, houden halt bij grazende paarden (pp..), bestuderen een eendenkoppeltje (oewak) op de bosbeek, zien een blauwe reiger opvliegen, horen de kraaien maar ook de vinkjes en de merels; we bestuderen de meesjes die komen eten en voelen de wind (fffff…). De rust die van zo’n wandeling uitgaat, laat zich ook meteen voelen: aan ’t eind tottert die kleine man gewoon in slaap.

Nu bij mijn kleinzoon de voortalige fase theoretisch voorbij is, en de éénwoordfase aanbreekt, is het fascinerend en boeiend om vast te stellen hoeveel aangeboden woorden hij al begrijpt. Dra worden zijn brabbelklankjes woorden, zij het dan nog in hun protovorm.

Expressief met de handjes draaien en ritmisch meebewegen op muziek, handjes wuiven bij afscheid, gedreven en zelfstandig met de blokkenkar stappen, gaan zitten en uitvissen hoe die kar weer aan het rollen gebracht kan worden als die een hindernis ontmoet,  fotootjes swipen op papa’s of mama’s smarthphone en zichzelf en anderen herkennen. Alles neemt nu in de ontwikkeling van onze dreumes een sprong voorwaarts en daar mag ik, heel dankbaar en heel vaak, getuige van zijn.

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Bosbad met een dreumes”

  1. Dit is op The Sausage Machine herblogden reageerde:
    Aan deze herblog kan ik echt niet voorbij. Ik herblogde eerder al de bosbadende Anna. En … bleef haar tot nu nog altijd een foto ‘schuldig’ van een park waarin mijn derde kleinzoon (pas 9) en ik een bosbad namen. 🙂
    Er is een tweede waarom. Jouw liefhebbende woorden voeren me rechtstreeks naar mijn kindertijd: aan de talloze gelijkende ‘bosbaden’ die mijn ouders me gaven en die me liefde voor de natuur hebben gegeven, voor alles wat groeit en bloeit, en ja, ook voor de taal. Wat fijn en leuk om hier te vertoeven. En ook zijn er jouw foto’s weer, schoonheid die mee laat genieten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: