Een Dylan Thomas – ervaring voor de zomervakantie?

Fern Hill by Dylan Thomas : The Poetry Foundation.

The Boathouse - Laugharne

Eén van mijn lievelingsgedichten van DylanThomas is Fern Hill. Het populairste ook. Bruisend van vitaliteit en herinnering; de landelijke sfeer waarin hij opgroeide verheerlijkend, Wordsworthiaans buitelend in harmonie met de natuur maar bewust van vergankelijkheid “Time held me green and dying”.  Swansea, Laugharne en vooral The Boathouse waren in de zeventiger en tachtiger jaren een door toeristen nauwelijks bezochte plek. Maar op de blog van Dietsche Warande & Belfort las ik in een artikel van Hans Cottyn: Het onroerend goed van de literatuur: het schrijversmuseum als lieu de mémoire?

In Swansea in Wales werd het geboortehuis van drinkebroer-bard Dylan Thomas volledig gerestaureerd. De eigenaars bieden het te huur aan als ‘een thema-ervaring’ rond de nog steeds immens populaire dichter. De fans kunnen verblijven in de kamers waar hij ter wereld kwam, lange tijd woonde en zijn eerste gedichten schreef, vaak geïnspireerd door de ‘ugly lovely’ atmosfeer van het stadje. Leunend tegen een verwarmingsketel boven in het huis schreef Thomas zijn eerste gedichten. De eigenaars werkten drie jaar aan de zorgvuldige restauratie, tot de fonograaf in de voorste kamer toe, en herstelden de situatie van 1914. De volledige Dylan Thomas experience kost 1.500 pond, waarvoor je zelfs een krant uit dat jaar ontvangt.

Voor een ‘zacht prijsje’ kunt u er dus heden ten dage een Dylan Thomas – ervaring opdoen. The Guardian publiceerde een video over het woonhuis en een interactieve wandelkaart van The Wales Coast Path.  Thomas’ Collected Poems 1934 -1952  kostte me in de tijd slechts 50p (60 eurocent). Hij gaf die gedichten – opgedragen aan zijn vrouw Caitlin – een mooie Author’s Note mee: scannen0003

I read somewhere of a shepherd who, when asked why he made, from within fairy rings, ritual observances to the moon to protect his flocks, replied: “I’d be a damn’ fool if I didn’t!” These poems with all their crudities, doubts and confusions, are written for the love of Man and in praise of God, and I’d be a damn’ fool if they weren’t.

Een jaar later – november 1953 – overleed hij in een New Yorks ziekenhuis gedurende één van zijn American Tours. Geruchten deden de ronde over alcoholintoxicatie, medische fouten, ademproblemen door de smog. De post-mortem patholoog stelde de volgende doodsoorzaken vast: longontsteking, hersenzwelling en leversteatose. De BBC maakte van hem de volgende documentaire:

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

2 gedachten over “Een Dylan Thomas – ervaring voor de zomervakantie?”

    1. Mooi! Leuk om te weten. Het is ook een meesterlijke vertaling door de jonge Hugo Claus. Ik zag hier te lande een voorstelling ervan en ooit in het grootse London National Theatre – in een onvergetelijke enscenering – de originele versie.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: