Angela Merkel: “Verder werken aan versterking van Europa”- Eredoctor KU Leuven – UGent

foto: VRT

De Duitse bondskanselier Angela Merkel doet een oproep om de Europese eenheid te versterken. Dat heeft ze gezegd na het in ontvangst nemen in Brussel van een gezamenlijk eredoctoraat van de KU Leuven de UGent. De twee universiteiten doen dat voor het eerst samen omdat ze in Merkel de figuur zien die Europa samenhoudt.

Merkel begon haar dankwoord met te wijzen op de goede banden tussen Duitsland en België. Maar het grootste deel  van haar toespraak ging over de de toekomst van Europa en de uitdagingen waar we voor staan.

Ze herinnerde eraan dat veel van de realisaties die vandaag heel normaal lijken – zoals het verdwijnen van de binnengrenzen en de eenheidsmunt – er niet zouden gekomen zijn zonder Europese Unie. We moeten deze verwezenlijkingen niet alleen bewaren, maar verder ontwikkelen, zei Merkel.

Uitdagingen

De bondskanselier merkte op dat Europa momenteel bevangen is door een grote twijfel, onder meer door de brexit, en dat het daarom nodig is om Europa dichter bij de mensen te brengen.

De Europese Unie viert binnenkort haar 60e verjaardag en in het kader daarvan moeten we nadenken waar we met de unie heen willen.Merkel zelf deed vijf voorstellen over waar het volgens haar heen moet:

We moeten ophouden met “Brussel” de schuld te geven voor alle moeilijkheden die we nationaal ondervinden.
We moeten ons concentreren op zaken die het best Europees opgelost kunnen worden en meer de regionale tradities bewaren.
We moeten leren om Europees sneller beslissingen te nemen.
De beslissingen die we nemen moeten we dan ook uitvoeren.
We moeten beter uitleggen aan de mensen wat we bereikt hebben dankzij de Europese Unie.
De Europese lidstaten moeten ook beter leren compromissen te sluiten. Merkel denkt daarbij aan drie belangrijke dossiers:

Europa moet leren omgaan met de migratie. Er moeten legale manieren komen om naar Europa te komen, illegale migranten moeten teruggestuurd worden en de anderen moeten we integreren.
De strijd tegen het internationale terrorisme.
De binnen- en buitenlandse veiligheid van onze landen.
Merkel besloot met een oproep aan de studenten dat het binnenkort aan hen is om deze ideeën met een kritische geest verder te zetten. “Europa is niet alleen politiek, het is ook een uitwisseling van ideeën en mensen”, aldus Merkel.

Bron: “Verder werken aan versterking van Europa”

Auteur: Blauwkruikje

Nature, fiction, theater, poetry, philosophy and art lover. Master of Germanic Philology - KULeuven - Belgium. Photo: Ostend (B) - Japanese Deep Sea Garden

5 gedachten over “Angela Merkel: “Verder werken aan versterking van Europa”- Eredoctor KU Leuven – UGent”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: